Jak żyć najlepiej
Po wielu prośbach stworzyłem tę listę, aby pomóc ludziom w prowadzeniu najzdrowszego i najradośniejszego życia. Cieszyć się!
Jedz dużo błonnika: Mógłbym napisać książkę o zaletach błonnika. może kiedyś. Ale na razie wystarczy powiedzieć, że dieta bogata w błonnik przynosi następujące korzyści: ulga lub zapobieganie zaparciom, zmniejszone ryzyko niektórych rodzajów raka, obniżony poziom cholesterolu i cholesterolu LDL, wydedukowane ryzyko choroby wieńcowej, kontrola poziomu cukru we krwi, zmniejszone ryzyko cukrzycy typu II i zmniejszone ryzyko otyłości. Nieźle jak na buzię pełną patyków! Ilość błonnika wymagana w codziennej diecie jest znacznie wyższa niż większość ludzi myśli. Różni się to w zależności od wieku i płci, ale ogólnie spożywanie 28 do 30 g błonnika dziennie to dobry początek. Poświęć kilka dni na mentalne zmierzenie ilości spożywanego błonnika. Myślę, że będziesz zszokowany wynikami.
Jedz zdrowe tłuszcze: Przez lata w naszym kraju panowała fobia na punkcie tłuszczu. Z perspektywy czasu wydaje się to trochę zabawne, ponieważ jest to jedna z trzech kategorii makroskładników odżywczych. Oczywiście potrzebujemy tłuszczu. Problem polega na tym, że spożywamy niewłaściwe rodzaje tłuszczów. Spora część spożycia tłuszczu w naszym kraju przez wiele lat pochodziła z tłuszczów wyjątkowo niebezpiecznych. Wzrosła świadomość różnicy między zdrowym tłuszczem a niezdrowym tłuszczem. Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcze z ryb, olej lniany, masło i orzechy, nasiona konopi, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy laskowe i jaja od kurczaków karmionych dietą bogatą w warzywa i owady są dobrym źródłem pożywienia zdrowych tłuszczów. Zdrowe tłuszcze zmniejszają stany zapalne w organizmie, poprawiają krzepliwość krwi, tworzą zdrowe błony komórkowe, obniżają poziom złych lipidów, zmniejszają pogrubienie tętnic, zmniejszają ryzyko otyłości i mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. To dopiero początek listy korzyści płynących z wyboru zdrowych tłuszczów zamiast niezdrowych. Awokado to jedno z moich ulubionych źródeł zdrowych tłuszczów. Który jest Twój?
Pij zdrową wodę: Oto kolejny temat, który zasługuje na całą książkę. Przez 10 do 15 lat rozwinął się fetysz picia wody butelkowanej. Niestety, same butelki, z których piliśmy wodę, w bardzo poważny sposób zanieczyściły nasze ujścia rzek, strumienie, stawy i oceany. Ponadto chemikalia z procesów produkcyjnych i chemikalia celowo dodawane do naszych zasobów wodnych stworzyły coraz bardziej niebezpieczne źródła zaopatrzenia w wodę. Wybierz butelkę wielokrotnego użytku wykonaną z bezpiecznych materiałów, takich jak stal lub szkło. Rozważ system filtracji wody w swoim domu, przynajmniej dla wody, którą pijesz. Wiele osób zaleca wypijanie ośmiu szklanek wody dziennie. Szczerze mówiąc, nie ma literatury popierającej to zalecenie. Nerkowa modyfikacja stanu płynów i mechanizm pragnienia naszych ciał są niezwykle wrażliwe. Bądź liberalny w kwestii wody pitnej, ale nie zmuszaj się do picia więcej, niż uważasz za konieczne. Po prostu upewnij się, że twoja woda jest zdrowa i chroń nasze środowisko, kiedy to robisz.
Ćwicz regularnie: dobrze, oto surowa prawda o mnie. Nienawidzę chodzić na siłownię. Nudzę się, chodząc po małej bieżni jak mysz. Podziwiam ludzi, którzy uważają to za przyjemne i jestem pewien, że miałem treningi, które były zabawne. Jednak uwielbiam ćwiczyć, wykonując czynności, które są zabawne. Idź na spacer i przyjrzyj się kwiatom. Dołącz do drużyny sportowej i zobacz, co możesz zrobić. Wstań z kanapy i przestań oglądać telewizję. Baw się z dziećmi na podłodze. Rozciągaj się trochę każdego dnia. Tylko się rusz. Twoje ciało cię pokocha i będzie fajnie.
Wyeliminuj rafinowane węglowodany: nazywam je „białą żywnością”. Większość produktów, o których myślisz, że są białe, nie jest dla ciebie dobra. Mąka bielona, cukier, biały makaron itp. itd. itd. do tej kategorii zaliczam również cukierki i inne produkty wysokocukrowe. Są one wyjątkowo szkodliwe dla organizmu w krótkim i długim okresie. Nie mówię tylko o przybieraniu na wadze czy kontrolowaniu kalorii. Mówię o zmianach hormonalnych i chemicznych, które powodują w twoim ciele, które prowadzą do pogorszenia stanu zdrowia na całe życie. Po prostu powiedz nie.
Ogranicz spożycie soli: W rzeczywistości sól jest niezbędnym minerałem dla organizmu. Potrzebujemy soli każdego dnia. Problem polega na tym, że w celu nakłonienia ludzi do spożywania przetworzonej żywności, która jest sprzedawana w całym kraju, dodaje się do niej ogromną ilość soli, aby poprawić smak i zwiększyć ilość jedzenia, które można zjeść. Nawet jeśli nigdy nie dodajesz soli do swojej diety, prawdopodobnie spożywasz znacznie więcej soli, niż jest to zalecane na jeden dzień. Dla wielu osób nie jest to aż tak wielka sprawa. Ale jeśli masz historię rodzinną, historię osobistą lub jesteś narażony na wysokie ciśnienie krwi, ta jedna zmiana aktywności może uratować życie. Obniżając ciśnienie krwi, możesz zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. To wielka sprawa jak na małą szczyptę.
Zobacz jak pozyskać produkty na naszą dietę na https://www.green-seeds.pl